Перлата – символът на любовта

В продължение на пет хилядолетия скъпоценните перли не са изгубили и за миг своята притегателната сила. С перлите са свързани много поверия. В Древен Рим те са били считани за символ на властта и мъдростта, а за жените са били носители на щастие и сладострастни съновидения. Индийците са използвали перлите като талисмани.
Знае се, че всички скъпоценни камъни влияят по един или друг начин върху човешкото биополе. Перлата подсилва всички женски качества – нежност, вярност, прозорливост и привлекателност. Неслучайно в митологията тя е символ на богинята на любовта Афродита, родена като нея от бисерна мида. Затова, докато светът се прекланя пред любовта и красотата, ще продължи да съществува и култът към перлите.

Как се образуват перлите
За разлика от повечето скъпоценни и полускъпоценни камъни, перлата има органичен произход.  Когато дребна песъчинка или друго чуждо тяло попадне в мидата, тя се стреми да го изолира, като го обвива в седеф, отделян от мантията й. Седефът се натрупва около песъчинката и се втвърдява – така се образува блестящата перла.В 15 000 бисерни миди могат да се намерят едва една или две перли, достатъчно качествени, за да се изработи от тях бижу. Също така изваждането им от морското или речното дъно е изключително опасно.
Днес обаче естествените перли са рядкост. Повече от 98% от перлите, които се предлагат в бижутериите са култивирани чрез имплантиране на ядро в бисерните миди. Практиката за изкуствено поставяне на дразнители в мидите се прилага в Китай още от XIII в., но технологията е разработена за първи път от Кокичи Микимото в Япония, който получава патент за нея през 1896 г. Така вместо 50-60 години, бисерът се образува само за две години. Затова и цената на култивираните перли е много по-ниска. В перлената мида се имплантира полирано парченце от черупката, заедно с малко късче тъкан. Мидата се връща отново в морето и постепенно, в течение на около 2 години, в нея се образува перла. Повечето от перлите, които днес се продават в целия свят, са създадени точно по този начин. Освен соленоводните, има и плантации за култивирани сладководни перли, на които се дължи 90% от съвременната търговия с перли.

Видове и употреба на перлите
Естествените перли не надвишават 10 мм, докато култивираните са с диаметър 12-18 мм. Най-скъпите естествени перли са с розов и синкав оттенък. Другите цветови оттенъци са златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и перли в цветовете на дъгата. Най-много розови и жълти перли се образуват в японската бисерна мида акоя. Мантията й съдържа жълти пигменти и затова перлите са обагрени в жълто. Черните перли пък се образуват в миди, обитаващи тропическите води на Тихия и Индийския океан. Когато в бисерната мида попадне органично вещество, перлите стават сини.
Съществуват и напълно синтетични перли, които по своя блясък напомнят на истинските (получени по естествен или изкуствен път), но по начина на производство и структурата си са съвсем различни. Тези „перли“ са изцяло продукт на човешка ръка, без участие на мидите.
Ядрото на фалшивите перли е направено от твърд материал (пластмаса, седеф или стъкло), което се покрива с многослойна обвивка от емулсия, която дава крайния блясък на истински перли. Производството на подобни „перли“ е по-евтино и по-бързо поради което тяхната цена е много по-ниска от тази на истинските. С техния бисерен блясък и ниска цена те отговарят на нуждите на всички онези, които искат да имат перли, а не могат да си купят истински.
Освен за украшение, перлите винаги са се използвали и за медицински цели. Съвременната фармацевтична индустрия извлича калций от стрити на фин прах перли. Перленият прах се влага също в пудрите и кремовете за лице. Той естествено се съвместява и абсорбира от кожата и тялото. Съдържа над 12 минерала и около 18 аминокиселини, които имат лечебни свойства и участват в процеса на клетъчното хранене. В традиционната китайска медицина перленият прах се използва като противовъзпалително средство, за прочистване на тялото от токсини и като грижа за кожата – придава блясък, като я предпазва от слънчевите лъчи и появата на бръчки, също така забавя процесите на стареене.

Как да се грижим за перлите
Отнасяйте се с перлите като с живи същества. Както и човекът, те също се разболяват, стареят и умират. Затова съществува поверие, че олицетворяват душата на своята притежателка. Колкото по-често ги носите, толкова по-бляскави ще бъдат те и по-женствена вие.
Средната продължителност на живота на перлите е 150 години. След това се превръщат в обикновен варовик.
Перлите страдат, ако върху тях попадне козметика или парфюм, затова ги слагайте винаги след като сте приключили с макиажа си. Почиствайте ги само с мека кърпа и сапун, и никога с агресивни препарати. За да не се надраскат, ги съхранявайте отделно от останалите ви бижута.