Какво е родиево покритие?

Ако попитате повечето хора кои са най-скъпите благородни метали, те без колебание ще отговорят – злато и платина. Но в сянката на много по-известните си събратя стои един не толкова известен благороден метал – родия. Причината той да е малко известен и да не се ползва със същата популярност, като другите използвани в бижутерията метали е на първо място това, че е много по-рядък от тях, и на второ място много по-скъп. Но какво в действителност прави родия толкова рядък и скъп?
Това е така, защото не съществуват мини за добив на чист родий, а самия метал се добива като страничен продукт от производството на платина или никел. Този факт, както и самата му технология на добив определят и високата му цена.

Химическите свойства на родия
За да бъде оценен по достойнство този метал следва да се разгледат физико-химичните му свойства. Според wikipedia родия /лат. Rhodium/ е химичен елемент, който представлява рядък, сребристо-бял, твърд преходен метал и член на групата на платината. Родий е открит в платинена руда и се използва за създаването на сплави с платината, използван е и като катализатор. Поставен е в Периоодичната система на елементите под номер 45 и с знак „Rh“. Но реално качествата, които се ценени в този метал са, че не се окислява при контакт с въздуха и във влажна среда както и това, че поради твърдостта си има много добра износоустойчивост. Като бижутерско приложение, тези му качества се използват, като тънък слой родий се използва като защитно покитие на златни и сребърни бижута, като също така се използва като примес при платината предвид това, че не променя цвета си. Предвид твърдостта му /родия е най-твърдия благороден метал/ покритите с него бижута са в много по-малка степен подложени на механични въздействия надрасквания, подбивания, потъмняване от незащитените им събратя. Родият има изключително голяма химична устойчивост по отношение на атмосферния кислород, сярата и нейните съединения, азотни оксиди, озон, различни киселини и други агресивно действуващи среди.
Понастоящем предвид това, че родият е лъскав, има висока точка на топене и не на последно място – не е радиоктивен, намира широко приложение в бижутерията. Освен като покритие за златни и сребърни бижута с него все по-често се покриват и изделия от медицинска стомана. Типични представители на бужутата с родий са бижутерски дизайнерски колекции,  използващи кристали „Сваровски”. При родирането, покритието е с толкова малка дебелина, че реално теглото му е незначително и за това в повечето случаи определящо за цената на самото бижу е материала на основата – злато, сребро, платина, стомана, отколкото използвания родий.

Особености на родиевото покритие
Родиевият слой предпазва бижутата от надраскване, защото е изключително твърд метал. Идеалната дебелина на родиевото покритие на една брачна халка, например е между 0.75 микрона до 1.50 микрона.
Самото родиране се осъществява чрез електролиза. При нея бижутата биват потапяни в горещ родиев разтвор, в който се пуска ток. Електрическото напрежение кара родия да полепне по повърхността на пръстена или обеците.
Основно предимство на родиевото покритие е, че бижутата не предизвикват алергии. Например, бижута от благородна сплав, която съдържа примес от никел, няма да предизвикат алергична реакция, когато са родирани. От друга страна родиевият слой придава силен блясък. Бялото злато, което е сплав съдържаща жълто злато, има по-притъпен блясък. Именно родиевото покритие кара нови и стари пръстен, обеци, гривни от бяло злато или сребро да заискрят като звезди в нощта.

Интересни факти за родия:
През 1979г. Пол Макартни – члена на легендарната група Бийтълс, получава в чест на вклучването си в книгата за рекорди на Гинес родиева грамофонна плоча, като най-продаван изпълнител и композитор.
По случай встъпването си като държавен глава на САЩ настоящия президент Барак Обама подарява на жена си пръстен от чист родий инкрустиран с диаманти като благодарност за оказаната му от нея подкрепа в предизборната кампания. Пръстенът наречен „Хармония” се оценява на няколко десетки хиляди долара, като за тази цена освен умението на бижутера е убословена и от времето в което е закупуван метала като към тогавашния момент унцията е била около 7500 долара.
Малко известен факт е и че брилянтите в короната на британската кралица Елизабет ІІ също са инкрустирани в легла от родий.