Историята на Сваровски

Основателят на „кристалната” империя, Даниел Сваровски, се ражда през 1862 година в северната част на Австро-Унгарската монархия, в малко селце в Бохемия. През средните векове тази територия се слави като един от европейските центрове за производство и обработка на стъкло. Младият Даниел решава да тръгне по пътя на дядовците си и след като чиракува две години в работилницата на баща си, на 18 години решава да учи в Париж. Завършва последователно химия, физика, механика и други необходими за бъдещия инженер науки. През 1883 година любознателният младеж посещава Световното изложение на електричеството във Виена. Даниел е очарован от видяното на изложението и най-вече от новите електрически машини. Затова се замисля над проект да електрифицира и механизира собствената си работа по обработка на камъни и кристали.
След 9 години успява да изобрети първия в света електрическа машина за рязане и шлифоване на камъни, с което превръща шлифоването на камъни в механизиран индустриален процес, което го прави не само по-ефективен, но и по-евтин, с което поставя начало на един успешен бизнес, който продължава и до днес.

През 1895 година Даниел заедно със съдружниците си открива собствена фабрика в малкото село Ватенс в Тирол. Далеч от любопитните очи на хората се осъществява промишлено шлифоване на камъни. Работата потръгва. Оказва се, че с помоща на механизирания процес може да се извършва много по-качествено шлифоване, отколкото при ръчната обработка.
През 1900 година Сваровски разширява помещението и наема още 200 работници. Тогава предприятието получава и името, с което е известно до днес – Swarowski. А след 10 години Даниел Сваровски заедно със синовете си започва да разработва нов процес за направа на кристално стъкло.
В годините на Първата световна война, когато търсенето на ювелирна продукция в Европа рязко спаднало, компанията започнала да произвежда инструменти и абразивни материали за машини за точене (острене) и шлифоване. Това я спасява от разорение. Такава продукция фирмата произвежда и досега под марката Tyrolit.

Успешната имитация на диаманти
Хората се стремят да фалшифицират скъпоценни камъни от незапомнени времена. Този занаят винаги е бил средство за незаконно имитиране и измама. Дори великият ювелир на ХVIII век Жорж Фредерик Страс (с неговото име се наричат изработените фалшиви камъни), който можел да фалшифицира диаманти, остава в историята повече като авантюрист-мистификатор.
Даниел Сваровски е първият, който превръща имитацията на скъпоценни камъни в оригинално, законно, доста търсено и изгодно занимание.  Още през 1891 година Сваровски в свободното си време започва да обработва своя първи стъклен камък. Но производството на имитации на диаманти става доходен бизнес малко по-късно – през 20-те години на двадесети век. По това време в Европа и Америка се налага конфекцията и мънистата станали новост в модата.
През 1920 година Сваровски пристъпва към производство на своето знаменито кристално стъкло с високо съдържание на оловен окис. Сваровски пуска мъниста и приличащи на диаманти камъни, които с лека ръка знаменитите моделиери от това време Коко Шанел и Кристиан Диор започват да използват и прилагат в колекциите си. И модистките от цял свят ги налагат в светските кръгове.
Така продукцията, произвеждана в тиролското селце, става известна по цял свят.

През 40-те години на миналия век
През 1929 година фирмата започва производство на стъклоотражатели за автомобили и друга техника под марката Swareflex, а след 6 години се полага началото и на производство на оптични прибори под марката Habicht.
По време на Втората световна война голяма част от модните къщи в Европа фалират. Изкуствените камъни и мъниста стават ненужни. Но находчивият Даниел Сваровски мъдро урежда пласиране на своята продукция камъни в САЩ.
В средата на 50-те години се разкрива и талантът на внука на Даниел – Манфред Сваровски, който успява да създаде технология за производство на разноцветни камъни. И отново фирмата е на върха. Разноцветните изкуствени камъни стават модни сред състоятелното съсловие и стават признак на богатство. Технологията за производство на изкуствените камъни фирмата Swarovski продължава да пази в тайна. През 1956 година основателят на фирмата Даниел Сваровски умира, оставяйки на семейството процъфтяващ бизнес.

Малки кристални предмети
През 1965 година фирмата започва производство на висококачествен кристал за полилеи. Той се отличава с високата си оптическа чистота, която е достигната благодарение на високото съдържание на оловен окис в стъклото (32%), а също и за сметка на прецизната шлифовка на ръбовете.
През 1976 година Swarovski открива нова линия на производство – Sylver Crystal. Тези малки декоративни изделия – сувенири за украшение на интериори, днес са широко известни в цял свят, в това число и в България. Маркетолозите на Swarovski се опитват да придадат на тези изделия ореол на предмети за колекциониране.
За да се поддържат високите цени и да се съхрани тайната на технологията, в компанията се унищожават всички инструменти, които се използват за произвеждане на колекционните изделия, и съпровождащата документация. По този начин старите скъпоценности от Swarovski струват повече, отколкото по-новите, което ги прави привлекателни за частни инвестиции. Обикновено цената на малките кристални предмети от Swarovski варира от 30 до 600 долара.
Фирмата Swarovski е семейно предприятие, цялата финансова и технологична информация се пази в тайна. Известно е само, че днес фирмата е най-голямото частно предприятие в австрийската област Тирол. В 75-те фабрики работят 9500 човека. Фирмата има 19 дъщерни предприятия и 44 търговски компании в 31 страни на света. Щаб-квартирата на компанията, както преди 100 години се намира във Ватенс. И това не е поза – във Swarovski държат на традициите.