Елегантността на бялото злато

Хилядолетия наред златото е имало ненадмината слава в изработката на бижута. Като най-благородният сред металите той е бил предпочитан от всички, които са можели да си го позволят – крале, благородници и знатни люде. Днес обаче мнозина смятат жълтият му цвят за кичозен и крещящ. Това е причина през последните години да се търсят бижута от бели метали. Среброто е по всеки джоб, но много бързо потъмнява и се поддържа трудно. Платината не се нуждае от никакви грижи и запазва качествата си при всякакви условия, но има прекалено висока цена. Затова все по-голяма популярност придобива „бялото злато”. То е изключително стилно, а и не затъмнява красотата и благородството на скъпоценните камъни.
Историята на „бялото злато” започва през 20-те години на ХХ век, когато се установява, че определени метали, добавени към жълтото злато, могат да му придадат чист бял цвят. Скоро след това новата сплав започва да се употребява в бижутерията като алтернатива на скъпата платина.

Какво представлява бялото злато?
Бялото злато е ювелирен материал, сплав от злато и поне един бял метал, обикновено никел, платина или паладий, който му придава бял цвят. При по-голямо съотношение на сребро сплавта също има бял цвят, но е с по-матов оттенък. Както и при жълтото злато, чистотата на бялото злато се измерва в карати.
В зависимост от вида на добавеният метал, бялото злато се дели на „благородно” и „неблагородно”. В първата категория влизат сплавите с паладий, платина и сребро, а към вторите тези с никел и цинк. Разбира се, „неблагородното” бяло злато е по-достъпно като цена, но за съжаление има редица недостатъци. То е трудно за обработка и на практика е невъзможно от него да се изработи качествено, изящно бижу. Затова, за да се подобри неговата ковкост най-често се прибавя и мед към сплавта, от което обаче се получава неприятен кафеникав оттенък на метала. Известно разрешение на проблема е нанасянето на тънко покритие от родии върху бижуто, което му придава така желаният благороден бял цвят.
Добавянето на никел обаче има и още един, по-сериозен недостатък. Медицинските изследвания показват, че този метал е една от най-разпространените причини за поява на алергични реакции. Затова „благородното” бяло злато е за предпочитане както от ювелирна, така и от здравословна гледна точка. Ако се колебаете каква сплав да изберете – със сребро или с паладий, имайте предвид характеристиките на тези метали. От комбинацията на злато със сребро се изработват много изящни бижута, които обаче са склонни към потъмняване. Използването на паладий не води до такъв негативен ефект, но голямата плътност на метала, а съответно и тежест, е причина изработените бижута да имат по-висока цена от златните. Сплавта обаче има много преимущества – висока пластичност, устойчивост на цвета и изключително красив блясък.

Съвети при покупка на бижута от бяло злато
При закупуването на бижута от бяло злато има няколко неща, което е добре да се знаят. Първото, което трябва да се реши е бижута с какъв карат да се закупят. 24 каратовото злато е чисто злато и е много меко. Този вид злато не се препоръчва за бижута, защото не е достатъчно твърдо, за да запазят своята форма и да се носят в продължителен период от време. Следващият карат надолу е 18К. 18 каратовото злато е достатъчно твърдо и е перфектно за изработката на бижута като пръстени, обеци, гривни и висулки. 14 каратовото злато също е достатъчно твърдо, като все още запазва добро количество на злато в себе си, което го прави добър избор за бижута. Най-важно е да се запомни, че при бижутата с по-нисък карат процентът на злато е по-малък или самата му чистота е по-ниска. От друга страна при по-ниските карати здравината на златото е по-голяма и по-трудно се износва и наранява. Така че при избора на бижу е важно да се вземе предвид чистотата и здравината на изделията. Белите бижута от 14К и 18К са сред най-популярните, тъй като имат добра комбинация от чистота и устойчивост.

Запазване на блясъка на бижутата от бяло злато
Другото, което трябва да се вземе предвид е типът на металите, които са добавени в бялото злато при производството му. Както казахме това са никел, паладий и родий. Когато за бялото злато е използван паладий, изделията трябва да се полират на всеки 12-18 месеца, за да запазят облика и блясъка си на най-добро ниво.