Грижи за нашите сребърни бижута

Поради неговите характеристики и сравнително лесна достъпност то е било използвано в производството на украшения от най-дълбока древност. Сребърни орнаменти и украси са били открити в гробове, които са датирани 4000 г. преди новата ера.  Любопитен факт е, че на негово име има кръстена цяла държава – Аржентина /от лат. Argentum/ поради факта че испанските конкистадори предполагали, че там има големи залежи от сребро.
Качествените характеристики на среброто позволяват свобода и въображение в направата на интересни и красиви сребърни бижута, като заема водеща роля сред металите в бижутерийната индустрия. То е доста меко и ковко и може да се обработва механически, но все пак е по-твърдо от златото и по-меко от медта. То не се окислява, затова се причислява към “благородните метали”. Именно тези му характеристики и не на последно място достъпната му цена го правят предпочитан метал за изработката на бижута.
За да му се радва по-дълго време на своето сребърно бижу обаче, притежателят му трябва да се придържа към няколко прости правила за употребата и почистването му

Как да се грижим за сребърните бижута?
Преди всичко отнасяйте се към бижутата си като към ценности. Освен като бижута предмет на материалната култура те обикновено са и подарък, сантиментален спомен, знак от любим човек и носят освен своята финансова стойност и не малка част сантиментална такава.
Най-големият неприятел на среброто са сярата и нейните съединения. Те променят цвета му от черно до тъмно жълто. Сяра има в белината, в някои почистващи препарати, в козметиката (парфюми, дезодоранти, боя за коса), в горива и масла, мазнини. Влажността на въздуха, морската и минералната вода, потта от тялото също може да съдържа потъмняващи вещества. При съприкосновение със среброто, сярата образува тънък слой сребърен сулфат. Имeнно той променя цвета и за да се премахне е нужна химическа реакция. За това сваляйте своето сребърно бижу, когато извършвате ежедневните си дейности, когато сте на СПА процедури и просто ако не се налага то да бъде върху вас. Оставете приложението му за моментите когато блясъка му трябва да ви направи специални и забележими.

Почистване на бижута от сребро в домашни условия
За почистване в домашни условия можете да използвате следната рецепта: поставете алуминиево фолио на дъното на някакъв съд и поставете върху него изделието. В друг съд кипнете разтвор на сода бикарбонат /обикновена готварска сода/ и вода и залейте изделието. Реакцията между алуминия и бикарбоната ще почисти сребърния сулфат. Не чистете така изделия, които са предварително почернени, с камъни или перли.
Не ползвайте паста за зъби защото тя съдържа микро-кристалчета, които могат да надерат повърхността на изделието, както и тотално отречения, но за съжаление масово практикуван все още в нашата страна метод на четката за зъби и мократа сода бикарбонат. Подобни процедури с времето ще нарушат полировката и вашето сребърно бижу няма да е способно да покаже истинската си красота. При такава ситуация единственият вариант е да се предостави на професионалист, тъй като полирането се извършва със специални пасти и полиращи машини.
По възможност сваляйте бижутата си при извършване на физически натоварвания – работа, фитнес, спорт, при работа в замърсена околна среда или мръсни дейности като чистене, ремонти, строителни работи.
Ако cребърното ви бижу потъмнее по причина различна от сребърния сулфит, използвайте паста за почистване на сребро, течен полиращ препарат или полираща кърпа, за да възстановите оригиналния му цвят. В случай, че не разполагате с тези почистващи препарати, можете в домашни условия да почистите сребърното бижу като напълните обикновена пластмасова купа с гореща вода, разтворите малко веро, течен сапун или гел за миене на съдове. Потопете бижуто вътре и го почистете внимателно с мека четчица. Изплакнете и след това подсушете с мека кърпа. Неподсушеното сребро е възможно да реагира с някои съставки във водата и да се образуват петна, които са сравнително лесно отстраними.
Ако не успеете да почистите бижуто от сребро в домашни условия, то потъмняването се е получило в следствие на химично взаимодействие. В такъв случай се обърнете към специалист.